Tel:(0541) 804 16 32
(0312) 446 88 89
ÜRİNER SİSTEM ULTRASONU
Üriner sistem ultrasonu böbrek, üreter, mesane ve prostat şikayeti olan olgularda sıklıkla ilk başvurulan görüntüleme yöntemidir.
Böbrekler: Boyutu, şekil ve parankim yapısı, yer kaplayan kitle/kist/tümör varlığı araştırılıp, toplayıcı sistemde genişleme ve taş/tümör olup olmadığı değerlendirilir.
Böbreküstü bezleri: Böbreküstü bezinin incelenmesinde ultrasonografinin kısmen yararlı olduğu söylense de dikkatli bir bakı ile bu düzeyde kitle/tümör olup olmadığı ortaya konabilir.
Mesane (idrar kesesi): Mesane duvarı lokal veya genel kalınlık artışı olup olmadığı, duvardan lümene doğru uzanım gösteren bir kitle/tümör olup olmadığı ve divertikül (kesecik) açısından değerlendirilir. Mesane lümeni de taş ve yer kaplayan kitle olup olmadığı açısından dikkatlice incelenmelidir. Ayrıca distal üreter kısımlarıda taş ve genişleme açısından değerlendirilmelidir.
Erkeklerde ek olarak;
Prostat: Prostat bezinin boyutu ve ağırlığı belirlenir. Mesaneye bası yapıp yapmadığı ve kontur düzensizliği olup olmadığı tespit edilir. Ayrıca yapısal olarak prostat bezinde solid (katı) ya da kistik (sıvı içerikli) kitlesel lezyon olup olmadığı incelenir.